Jom BelaJaR DiaLek JoHoR

assalammualaikum & salam sejahtera & salam 1 malaysia..

hari ni nina rasa macam nak share dialek or percakapan orang-orang johor... biasa nya di gunakan oleh orang-orang jati dari johor... macam-macam maksud yang ada dalam percakapan orang johor ni.. nak tau ke ? kalau nak jom ikuti nina~...


1) perkataan "ekk"
    siapa yang ada kawan or orang johor.. korang prasan tak lau orang johor berbual.. di akhir ayat nya mesti ada  perkataan "ekk" tu.. contoh ayat : "baju ni lawa ekk", "kau memang ekk", "bile ekk kau daftar poli tu ?", dan sebagai nya... apa maksud "ekk" tu ? its can be "kan" or "ar"..

2) gerobok
  gerobok ? ape tu ? ok.. actually orang johor panggil almari tu gerobok..almari tmpat simpan baju tu.. itu la nama nye gerobok... awat pelik benau nama tu.. biaq pi la sama dia... ayat yang biasa di gunakan : "simpan baju ni dalam grobok tu"

3) sangap
    ok.. nampak macam pelik.. apa yang korang tau tentang sangap ni ? not the lucah one ok... sebenar nya orang johor ade meaning lain.. so kalau korang dengar orang johor cakap sangap tu.. jangan plak pikir yang bukan-bukan.. meaning of sangap ialah menguap... alaaa... yang slalu lau orang ngantuk tu.. pas tu nganga mulut besar-besar macam mulut buaya... tu lah sangap...

4) gebo
   gebo ? gebu ? gebo ni pulak... errr ape ek.. eh lupa plak.. haa ! gebo ni aku panggil selimut... lagi best lau selimut tu kite guna tiap-tiap hari.. pas tu ade air liur basi... perghhh... best~ lau 1 hari tak cium gebo tu... memang tak bole tido la...

lagi ape ek.. lupe la.. dan banyak lagi la...

ok cuba bayang kan..
ular dari negeri or daerah mana yang besar dan ditakuti...

ayat sebenar : ular panjat pagar, besar....
utara : ulaq panjat pagaq, besaq.. (gambaran : gemuk + pendek ular tu)
n9 : ulaar panjat pagar, besaa.... (gambaran : panjang + kurus)
johor : ulor panjat pago, besoooo... (gambaran : panjang + gemuk)

so rase-rasa negeri mana hebat ? (bkn nak berbangga, just share2 je) fikir-fikir kan dan slamat beramal...
~indahnya bahasa kita~

3 comments:

ahmad said...

cakap johor simple je kan

NinaChocotaz said...

@ahmad yeah.. simple sangat2.. n mudah di fahami... :)

Green Apple said...

mudah difahami..... betul3